Adopția reprezintă un subiect și un proces foarte complex, important atât pentru părinții adoptivi, cât și pentru copilul adoptat. Este un moment sensibil pentru ambele părți, întrucât viața tuturor este pe cale să se schimbe. Cei doi parteneri vor adopta rolul de părinte, care vine cu multe responsabilități, bucurii, dar și frustrări, momente de tensiune, iar copilul va trece prin schimbari deasemenea! Și familia extinsă trece printr-o transformare, părinții părinților adoptivi vor deveni bunici, restul rudelor vor primi eticheta de mătușă, unchi, verișor pentru un nou copil.
Dacă părinții care concep biologic un copil au la dispoziție cele 9 luni pentru a se pregăti emoțional, psihologic, informațional pentru venirea copilului, și părinții adoptivi ar trebui să își ofere o perioadă de timp pentru a se pregăti.
În primul rând, o documentare riguroasă înainte de a decide să adopți un copil este importantă, deoarece îți oferă posibilitatea de a lua o decizie corectă, informată cu privire la acceptarea unuii copil. Ce doresc să spun cu asta este că în momentul în care știi cât mai multe despre nevoile unui copil (fie ele emoționale, medicale) vei putea decide dacă tu, ca familie, ești capabilă să îi satisfaci nevoile necesare. Există copii care au nevoi speciale (și vom aborda acest subiect în articolele viitoare) și trebuie să vă întrebați: ,,Oare eu am disponibilitatea, resursele emoționale, psihologice, financiare pentru a ajuta acest copil să evolueze într-un mod frumos?”. Răspunsul la această întrebare poate varia, dar este de preferat să răspundeți cu sinceritate și asumare. Nu toată lumea este făcută să aibă grijă de un copil cu nevoi speciale, iar acest lucru este total ok, normal și nu este de condamnat.
De asemenea, ar fi indicat să vă informați și cu privire la trecutul copilului, la familia din care provine, deoarece acest lucru i-ar permite copilului să își formeze o idee realistă cu privire la trecutul său. Există posibilitatea ca al vostru copil adoptat să își formeze o ideea distorsionată cu privire la trecutul lor sau s-ar putea acuza pentru faptul că părinții biologici au decis să renunțe la el. Este posibil să se simtă deconectați, să simtă în sufletul lor că o parte din ei lipsește, iar acest lucru se poate întâmpla mai ales în cazul în care copilul este de altă etnie comparativ cu părinții adoptivi.
Un alt motiv care reliefează importanța pregătirii înainte de a adopta se referă la a colecta informații cu privire nu numai la istoricul familial, dar și la cel medical. Acest lucru le oferă posibilitatea părinților de a face investigațiile necesare, să se pregătească psihologic la apariția unei boli căpătate pe cale genetică.
Până acum am discutat despre informațiile pe care părinții trebuie să le colecteze despre copil, dar cum rămâne cu părinții? Ei nu au nevoie de atenție? Ba da. Aceștia se pot pregăti pe ei înșiși, în calitate de viitori părinți, prin apelarea la ajutor specializat, în speță psihologul. Cei doi parteneri trebuie să identifice ce modalități de parenting cosideră că ar fi ideal să utilizeze pentru o dezvoltare armonioasă a copilului, dar și pentru a se simți ei împăcați cu alegerile pe care le fac. De asemenea, părinții trebuie să privească la trecutul lor emoțional. Întrebați-vă:,, Sunt impulsiv, îmi pierd răbdarea ușor, sunt o fire maleabilă sau sunt încapățânat?”.
Din câte am observat împreună până acum, pregătirea pentru adopție implică munca cu Sinele și foarte multă sinceritate. Dacă voi considerați că aveți anumite defecte (Ca orice alt om, nu trebuie să vă condamnați pentru așa ceva!) vă invit cu toată căldura să apelați la ajutorul unui psiholog/terapeut/ psihoterapeut/ consilier pentru a vă ghida în drumul vostru.
Am discutat despre istoricul familiei, despre cel medical, dar un lucru important pe care trebuie să îl mai luați în calcul este firea părinților biologici. Dacă aveți posibilitatea de a discuta cu părinții biologici, nu ezitați să o faceți. Copilul adoptat vine cu bagajul său genetic, cu predispozițiile lui pe care le-a primit de la părinții biologici. Dacă voi sunteți niște oameni calmi, liniștiți e posibil să adoptați un copil mai agitat din fire și să vă întrebați dacă faceți voi ceva greșit și nu îi satisfaceți toate nevoile și din acest motiv se comportă astfel.Există posibilitatea să se comporte într-un fel anume pentru simplul fapt că el seamănă cu părinții lui biologici.
Înainte de a încheia acest articol, vă las acest citat care pe mine mă face să înțeleg fericirea și frumusețea adopției.
,,Lumea s-ar putea să nu se schimbe dacă adopți un copil, dar pentru acel copil lumea lor se va schimba.” (autor necunoscut)
Lavinia Petrulă
Psiholog clinician și Psihoterapeut
Editare – Bianca Coman
Bibliografie
Getting Background Information Before Adopting a Child. (2018, Noiembrie 23).
Revino maine pentru continuarea acestui articol și alte informații valoroase.