Experiența mea ca psiholog clinician și psihoterapeut în Cluj

M-am gândit să împărtășesc cititorilor, viitorilor colegi și tuturor celor interesați de psihoterapie, experiența mea ca ca psiholog clinician și psihoterapeut în Cluj-Napoca.

Și am să încep prin a spune puțin despre traseul meu profesional relevant pentru acest domeniu, traseu care m-a adus unde sunt astăzi.

Am urmat cursurile Facultății de Psihologie aici, în Cluj, la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) unde am avut onoarea să am profesori pe Mircea Miclea, Daniel David, Aurora Szentagotai, Andrei Miu, Adrian Opre, aici am parcus cursurile de Licentă și Master. Fiecare dintre aceștia ne-au pregătit pentru a performa în cabinet într-o maniera scientist-practitioner, în paradigma cognitiv-comportamentală, care să permită clientului să obțină cele mai bune rezultate în cel mai bun timp. 

Pe parcursul facultății și a masteratului am parcurs diverse cursuri care să  mă sprijine în activitatea mea terapeutică precum, cursul de Consilier pentru dezvoltarea și optimizarea potențialului uman, sau Trainer for trainers (TOT), cursuri mai mari sau mai mici, despre care am crezut că îmi vor aduce un plus în activitatea mea. 

În tot acest timp am citit mult, am gandit mult, și am parcurs propriul drum de auto-cunoaștere. mi-am dedicat timpul aproape exclusiv pregătirii mele profesionale și umane. Pentru că îmi doresc să ofer psihoterapie de foarte bună calitate m-am înscris și într-o formare în terapie sistemică în cadrul Asociației de Terapia Familială Pro-Familia (ATF-PF), formare care pune accentul pe recunoașterea mediului, contextului și a relațiilor clientului, ca fiind factori de influență pentru bunăstarea psihică a individului. În cadrul acestui program, mă formez și pe mine ca profesionist, am ocazia sa lucrez și să învăț alături de alți profesioniști, șlefuiesc instrumentul numit ”persoana terapeutului”.

După Masterat mi-am depus actele pentru a intra în supervizare, și m-am înscris în Colegiul Psihologilor din România, instituție care acordă dreptul de liberă practică. 

În cateva luni, timp în care actele de la Colegiu au fost gata, mi-am închiriat un spațiu în centrul orașului Cluj, în Piața Mihai Viteazu, dar a venit pandemia și activitatea noastra s-a mutat online. Mie îmi place teribil să lucrez online, din motive asupra cărora nu am să insist aici, dar vreau să vă transmit idea că aceasta metodă  aduce o grămadă de avantaje.  

Partea proasta în aceasta perioadă o reprezintă contactele puține, evenimentele profesionale live lipsesc, fiind greu să avem acces unii la alții.

Poate că te-ai aștepta ca în acest articol să-ți vorbesc despre concurență sau cat de greu este să-ți formezi clientelă, ei bine nu sunt mare specialistă. Clienții mei de la început au fost cunoștințele, rudele, colegii, prietenii cunoștințelor, rudelor și prietenilor mei. Altor clienți am fost recomandată de către supervizorii mei, iar alți m-au găsit prin intermediul site-ului meu. 

Am avut și am clienți din toată țara și din diaspora, de la elevi de 8 ani până la cupluri cu naționalități mixte. Majoritatea îmi spun că cineva i-a îndrumat către mine, probabil ca aceasta să fie calea cea mai bună, să cunoască cât mai mulți munca ta. 

În prezent, în registrul unic al CPR sunt 1663 de specializări pe orașul Cluj-Napoca, dacă un psiholog poate avea una, două sau chiar trei specializări, cred că am putea vorbi poarte de peste 1000 de psihologi in oras. Dar acest lucru nu trebuie sa te descurajeze, fiecare psiholog are șansa sa, mai mare sau mai mică în funcție de disponibilitatea sa de a muncii. 

Eu în prezent sunt afiliată unor instituții din România (Colegiul Psihologilor din România, Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România (APCCR), Centru de formare şi reprezentant al Albert Ellis Institute în România, Asociația de Terapia Familială Pro-Familia (ATF-PF), Federația Română de Psihoterapie) și internaționale (European Association of Behavioral and Cognitive Therapy (EABCT)), această afiliere dă credit muncii mele, garantează că respect anumite standarde de calitate și clientul meu are garanția că munca mea este sigură și legală. 

O parte relevantă și necesară a muncii noastre o constituie și activitatea de a te face cunoscut, fie sub forma brandingului, networkingului, a activităților gratuite, a podcasturilor, ori a aparițiilor media, marketingul în general, este important, oamenii simt nevoia sa te cunoască, să te audă să te vadă, ar trebui introdusă o materie în acest sens, la masterat. Îndemn viitori colegi să își formeze cunoștințe de bază și în acest domeniu, costurile pentru aceste servicii sunt in general ridicate pentru un începător. Cu atât mai mult în orașele mari, unde există un număr mare de profesioniști cred că este important ca publicul să-ți cunoască misiunea, valorile, specializările. Eu am făcut singura acest site, neapeland la profesioniști, folosind un template presetat, pe care l-am achiziționat. 

Atât eu cât și mulți dintre colegii mei, lucrăm online, iar clienții care ne contactează pentru servicii de psihoterapie la distantă, iau contact prima data cu identitatea vizuală, ea este cea care face vizibile competențele noastre dar și pe noi ca profesioniști. 

Tarifele în Cluj, oscilează destul de mult, în funcție de pregătire, ani de formare, experientă, brand. Cred că avem colegi responsabili care știu să fie echitabili în stabilirea prețurilor.
Psihoterapeut și psiholog clinician în Cluj, do I love it, do I hate it? it’s a journey! Iubesc meseria, iubesc cunoașterea, iubesc rezultatele, iubesc oamenii, și cred că oriunde as fi în lume, mi-aș găsi locul! Pentru fiecare dintre noi este unul, psihologia este generoasă, răsplătește munca și fidelitatea!